Mesaj pentru spectatori

6631

Dragi spectatori,

În primul rând, dorim să vă mulțumim că ați ales să vizionați un spectacol al Teatrului Avangardia și că ați avut răbdare să așteptați până am reușit să găsim o soluție la această situație dificilă care ne-a afectat în mod radical pe toți și care a fost generată de un lucru cu totul străin de voința și de sfera de acțiune a noastră, a tuturor – pandemia de coronavirus.

Dupa cum deja știați, Teatrul Avangardia are o situație cu totul unică, specială în peisajul cultural din România.

UN TEATRU CARE SE ADRESEAZĂ PUBLICULUI LARG ȘI NU UNUI CERC ELITIST RESTRÂNS

Teatrul Avangardia este un teatru privat, independent, fără absolut nicio finanțare de la bugetul de stat. Un teatru aflat în relație de dependență directă față de public. Și asta înseamnă că putem continua să existăm atâta vreme cât publicul este alături de noi.

Acest tip de teatru este ceea ce profesioniștii fac în afară de zeci de ani pe Broadway, West End, Gran Via…. Și tocmai garanția lucrului bine făcut este ceea ce le permite să continue să existe.

Am ales să ne adresăm publicului larg și nu unui cerc elitist restrâns. De ce?

Deoarece credem cu tărie că teatrul are un rol important în educarea oamenilor, în stimularea inteligenței, înclusiv a inteligenței emoționale… Prin transmiterea unor valori și dileme morale într-o formă accesibilă, Teatrul contribuie la sănătatea psihică a unui popor și îl face mai puțin susceptibil manipulării. Îi face pe oameni să își pună întrebări…

Este ca în marketingul modern unde, spre deosebire de marketingul tradițional, se pornește de la client și înțelegera acestuia pentru a creiona produsul. Nu se vine cu un produs finalizat care trebuie băgat cumva pe gât unor consumatori. De aceea, toate montările noastre au în vedre publicul larg și mai ales publicul zilelor noastre.

Prin urmare, ne-am auto-impus niște parametri de calitate pe care ne străduim să îi depăsim de fiecare dată.

SPECTACOLE CU DECORURI, MUZICĂ ȘI LUMINI COMPLEXE ȘI PERSONAL TEHNIC ȘI AUXILIAR NUMEROS

De aceea toate spectacolele Teatrului Avangardia au decoruri complexe, coloane sonore atent gândite și unele originale, compuse chiar pentru producția respectivă, costume, recuzită atent selecționate, efecte speciale, design de lumini atent gândit care poate fi pus în practică cu un necesar de eschipamente pe care de multe ori sutem nevoiți să le suplimentăm în deplasări.

Ca să vă faceți o idee – montarea unui decor sincronizată cu designul de lumini la Teatrul Avangardia poate dura între 3 ore (cel mai simplu) la 10 ore ( cel mai complex – Și din 10 N-a Mai Rămas Niciunul). Sunt piese cu peste 20 de schimbări de costume în timp record, imposibil de realizat fără prezența cabinierei. Schimbările rapide de recuzită în scenă necesită prezența 2 sau chiar 3 regizori tehnici.

Decorurile, costumele și recuzita spectacolelor noastre ocupă spații de depozitare care însumează peste 800 de metri pătrați.

În spatele a ceea ce se vede pe scenă este o armată întreagă de personal tehnic și auxiliar, fără de care reprezentarea spectacolelor, așa cum v-am obișnuit, nu ar fi posibilă.

Teatrul Avangardia este un teatru privat, independent care se auto-susține prin calitatea și valoare producțiilor sale.

Fața nevăzută a spectacolului INTRIGA – ce se întâmplă pe scenă înainte să vină și după ce pleacă spectatorii…

TEATRUL AVANGARDIA: CINE NE CONFERĂ VALIDAREA?

Mulți ar spune breasla, juriile oficiale…

Ei bine, da, avem și confirmarea din partea breselei – dovadă stau selecțiile la numeroase festivaluri naționale de teatru, între care Festivalul Național de Teatru FNT sau Festivalul Internațional de Teatru de la Sibiu – FITS.

Însă, pentru noi, validarea o dau în primul rând spectatorii care vin la spectacolele noastre și fără de care nu am putea exista. Acei peste 50.000 de spectatori per stagiune care au ales să vizioneze spectacolele Teatrului Avangardia.

Pentru că Teatrul Avangardia este un teatru privat, independent care se susține exclusiv din vânzarea de bilete.

Bilete al căror preț reflectă, pe lângă calitatea actului artistic, toate aceste cheltuieli absolut necesare pentru realizarea respectivului act artistic.

FINANȚARE DIN BILETE. CHELTUIELILE DE FUNCȚIONARE.

Contrar a ceea ce cred mulți oameni, aceste cheltuieli NU se rezumă la plata actorilor și a chiriei sălilor în care jucăm.

În afară de acestea, mai există o serie de cheltuieli ce includ: cheltuielile cu drepturile de autor pentru reprezentarea pieselor, cheltuielile cu transportul și depozitarea decorurilor, recuzitei, costumelor, cu curățarea și întreținerea costumelor, cu transportul și cazarea trupei în cazul deplasărilor, cu publicitatea, cu plata personalului tehnic și auxiliar – în parte subcontractări de la diferite firme, dar și un nucleu de oameni de bază care lucrează ca salariați la Teatrul Avangardia și pentru care, la fel ca orice altă persoană juridică din România plătim, pe lângă suma netă “în mână”, taxe în valoare de aproximativ 43%. Angajați care, la fel ca mulți dintre dumneavoastră și mulți dintre angații firmelor partenere, au copii mici acasă, părinți bătrâni sau bolnavi, au rate la bancă și își pun problema zilei de mâine.

Astfel că singura cale de a merge mai departe este aceea de a confirma de fiecare dată, cu fiecare reprezentație în fața spectatorilor noștri.

Fiind un teatru independent de mare anvergură, Teatrul Avangardia este dependent în proporție de 100% de spectatori și este normal să fi fost extrem de afectat în urma pandemiei care a avut un impact atât de puternic asupra întregii populații.

TEATRUL AVANGARDIA ÎN PANDEMIE – FĂRĂ VENIT, CU MULTE CHELTUIELI ACHITATE ÎN AVANS ȘI CHELTUIELI FIXE CARE CURG ÎN CONTINUARE

Numeroasele restricții impuse de autorități cu scopul de a limita răspândirea virusului, au diminuat, din păcate, veniturile marii majorități a populației și ale multor organizații, iar un număr organizații au fost lăsate fără nicio sursă de venit.

În această din urmă situație s-a văzut și Teatrul Avangardia la începutul pandemiei. Fără venit, cu multe cheltuieli achitate în avans pentru deplasările unde nu am mai putut susține spectacole din motive absolut independente de voința noastră (chirie sala, transport, cazare, chiar si montaj decoruri si programari de lumini in două din orașele cu deplasări). La fel, aveam făcute și mare parte din cheltuielile pe care le implica premiera Sherlock Holmes (drepturi piesă, drepturi traducere, drepturi muzică originală, costumele, recuzita, o parte din decor, etc.) precum și premiera Reservoir Cats.

Apoi, o serie de cheltuieli fixe au continuat să curgă – chiria spațiilor de depozitare a decorurilor, serviciile de contabilitate și resurse umane, serviciile legale, abonamentele de PSI și medicina muncii, etc…

Un spectacol, o reprezentație generază o serie de cheltuieli încă dinainte de a se juca. Cu cât spectacolul are o anvergură mai mare, sau dacă este implicată și o deplasare, sau dacă în ecuație intră și niște premiere, cheltuielile cresc. Acesta este și motivul pentru care punem la vânzare bilete cu mult timp înainte de data susținerii spectacolelor.

Am încercat să ne menținem pe linia de plutire pentru a fi prezenți în peisajul cultural și la momentul la care lucrurile vor reintra în normal.

Așa cum am găsit înțelegere la dumneavoastră în legătură cu reprogramarea spectacolelor, așa am găsit înțelegere și la furnizorii noștri care au acceptat să ne amâne cu plata datoriilor către ei, datorii care, însă, continuă să se acumuleze.

MICROTEATRU BY AVANGARDIA – UN PROIECT NĂSCUT ÎN PANDEMIE

Cu gândul de a asigura un fond de subzistență atât pentru noi cât și pentru actorii cu care colaborăm, dar și cu gândul la a scoate ceva bun și util din toată această situație dificilă și, de asemenea, cu gândul la potențiala relansare a unei noi stagiuni marcate de numeroase restricții legale, legate în special de reducerea numărului de spectatori, am dat startul proiectului MICROTEATRU by Avangardia.

Am lansat într-o primă fază componenta online – MicroTeatru Online by Avangaradia. Aflat la intersectia dintre teatru si film, Microteatru Online by Avangardia aduce in fata publicului povesti fascinante de viata de la comedii la thrillere, musicaluri sau catharsisuri emotionale.

Durata lor scurta de 15-20 de minute le face ideale pentru o scurta pauza de relaxare, de deconectare de la lumea din jur si conectare la eul interior sau pentru acele putine momente de liniste ale parinților cu copii mici.

Sunt texte cu mare succes în alte țări, în interpretarea actorilor pe care îi cunoașteți din spectacolele de mare anvergură ale Teatrului Avangardia, regizate de regizorul spaniol Ricard Reguant (printr-o serie de repetiții digitale prin zoom).

MicroTeatrul are la bază un trend de mare succes din Spania si America Latina, aparut in 2009, in contextul unei societati aflate mereu pe repede inainte, uneori fara prea multe resurse din categoria timp dar cu anumite nevoi spirituale “ramase in asteptare”. Conceptul original era: piese de teatru de 15 minute, pentru un public de 15 persoane, in sali de aproximativ 15 metri patrati.

RELUAREA STAGIUNII TEATRULUI AVANGARDIA PE SCENĂ

În contextul legal și socio-economic actual, în care putem juca în sală, dar cu număr redus de locuri, vom activa și componenta On-stage a proiectului MicroTeatru by Avangardia și vom deschide stagiunea cu seri de MicroTeatru – cu cupaje de câte 2-3 spectacole de MicroTeatru jucate live pe scenă.

În accelași timp, studiem împreună cu regizorul, cu echipa tehnică și cu actorii să vedem care spectacole din repertoriul Teatrului Avangardia pot fi jucate în condițiile actuale, ce modificări ar trebui făcute și putem implementa modificările respective fără a afecta calitatea spectacolului și valoarea actului cultural în sine și pentru a oferi spectatorului o experiență cât mai bogată și mai interesantă.

CADRUL LEGAL CARE REGLEMENTEAZĂ SITUAȚIA BILETELOR

Între timp a ieșit și un cadru legal care reglementează situația biletelor cumpărate de spectatori pentru spectacole care nu au putut fi susținute din cauza pandemiei. Astfel, înțelegând problema gravă cu care se confruntă mai multe organizații culturale de a fi în imposibilitatea de returnare a banilor, dintr-un motiv cu totul independent de voința lor, autoritățile au instituit un cadru legislativ prin care organizatorii de evenimente nu sunt obligați să restituie contravaloarea biletelor, ei putând oferi, în schimb spectatorilor două opțiuni:

  1. Să păstreze biletele și să le folosească la reprezentația reprogramată a spectacolului. Reprezentația va trebui reprogramată până cel târziu 30.09.2021
  2. Să își transforme biletele în voucher de aceeași valoare cu contravaloarea biletelor

Voucherele vor putea fi folosite la achiziționare de produse și servicii oferite de Organizator. Dacă spectatorii nu folosesc respectivele vouchere până la data de 30.09.2021, vor avea dreptul să ceară restituirea contravalorii biletelor, iar Oraganizatorul este obligat să le restituie contravaloarea până pe 31.12.2021

În plus, Organizatorul poate suspenda spectacolului și, în acest caz, are dreptul de a transforma automat toate biletele la respectivul spectacol în Vouchere cu același regim ca cel descris mai sus.

Decizia de reprogramare a spectacolelor la o dată ulterioară și nerestituirea tarifelor achitate pentru plata biletelor este în acord cu masurile prevazute în ordonanța de Urgenta nr. 70 din 14 mai 2020 care reglementează în cuprinsul articolului 32 reguli excepționale pentru organizatorii de evenimente și festivaluri pe perioada suspendării dreptului de organizare a acestor manifestări din perioada 08 martie – 30 septembrie 2020, respectiv suspendarea dreptului de retragere al consumatorilor.

CARE ESTE POZIȚIA TEATRULUI AVANGARDIA FAȚĂ DE CELE 2 OPȚIUNI LEGALE REFERITOARE LA BILETE

  1. Păstrarea biletului

Teatrul Avangardia va depune toate diligențele pentru a reprograma toate spectacolele amânate în cel mai scurt timp posibil și care ca ar permite reprezentarea lor în condiții optime, fără alterarea calității artistice globale a proiectului și fără diminuarea intensității trăirii experienței de către spectatori.

În prezent analizăm fiecare producție în parte și în scurt timp vom comunica concluziile.

Păstrarea biletului și a valabilității lui se poate face doar în condițiile în care se reprogramează spectacolul în aceleași condiții ca și reprezentația originală – aceeași locație, același număr de locuri.

Dacă se va lua decizia reprogramării spectacolului în condițiile restricționării numărului de locuri din sala de spectacol, sau la într-o altă locație – veți putea transforma biletele respective în vouchere valorice care vi se vor credita în contul dumneavoastră de pe bilet.ro și cu care veți putea achiziționa, fără comision, bilete la reprezentația reprogramată.

  1. Transformarea biletului în VOUCHER

Dacă nu doriți să rămâneți cu banii blocați până la reprogramarea spectacolului sau dacă nu puteți veni la spectacol la data reprogramării, puteți solicita emiterea de vouchere valorice care vi se vor credita în contul dumneavoastră de pe bilet.ro.

În baza voucherelor veți putea achiziționa bilete, fără comision, la orice alt spectacol al Teatrului Avangardia sau MicroTeatru by Avangardia, atât în variantă online cât și jucate live pe scenă.

Nu sunteți condiționați de folosirea întregii valori a voucherului într-o singură achiziție.

Voucherul se consideră folosit de la prima utilizare. Acest lucru înseamnă că după prima utilizare nu mai puteți solicita rambursarea contravalorii restante, însă veți putea folosi în continuare voucherul de un număr nelimitat de ori până la epuizarea contravalorii acestuia. Voucherele se emit cu valabilitate de 1 an de zile. Valabilitatea poate fi prelungită prin acordul părților.

 

CUM SE POT TRANSFORMA BILETELE ÎN VOUCHERE?

Pentru a transforma biletele în vouchere, tot ce trebuie să faceți este să trimiteți un mesaj la adresa de email contact@TeatrulAvangardia.ro cu subiectul Solicitare Voucher și în al cărui cuprins să menționați seriile biletelor pentru care solicitați transformarea, valoarea biletelor, denumirea si data spectacolului, un număr de telefon de contact și numele și prenumele dumneavoastră. Veți fi contactați apoi pentru confirmarea transformării biletelor în voucher și veți regăsi contravaloarea voucherului ca un credit in contul dumneavoastră de pe bilet.ro

Vă mulțumim că ați rămas alături de noi în această perioadă dificilă și de abia așteptăm să ne reîntâlnim în sălile de spectacole.

Pentru orice nelămurire sau pentru informații suplimentare ne puteți contacta prin mesaj pe pagina noastră oficială de Facebook www.Facebook.com/TeatrulAvangardia sau la adresa de e-mail contact@TeatrulAvangardia.ro

Vreți să ne sprijiniți să mergem la departe?

Dacă ați petrecut clipe plăcute la vreun spectacol al Teatrului Avangardia și doriți să vă arătați sprijinul față de echipa noastră în aceste momente dificile, iată ce puteți face:

  • Puteți să cumpărați bilete la spectacolele online MicroTeatru by Avangardia de pe platforma www.MicroTeatru.ro
  • Puteți să recomandați prietenilor sau să le faceți cadou vizionări la spectacolele preferate de pe platforma www.MicroTeatru.ro
  • Puteți să donați o sumă de bani în contul Asociației Avangardia (CUI 34356399) deschis la Banca Unicredit cu IBAN RO25BACX0000001902615000

Vă multumim încă o dată pentru înțelegere și pentru suport!

DISTRIBUIȚI