Regizorul Ricard Reguant

4460

Ricard Reguant este o figură importantă în peisajul cultural din Spania atât în lumea teatrului, cât și a televiziunii si cinematografiei, fiind recunoscut și apreciat pentru cariera sa de regizor, actor, dramaturg, scenarist și regizor de film și televiziune.

De asemenea, este recunoscut și pentru activitatea sa didatică. Astfel, în 1984, alături de Àngels Gonyalons, Ricard Reguant a pus bazele primei școli de musical din Spania.

Ulterior, a colaborat în calitate de Profesor de Musical și Interpretare cu ESAEM (Scoala Superioara de Arte Dramatice) din Malaga, înființată de bunul său prieten, Antonio Banderas.

A montat numeroase spectacole de comedie si musicaluri in Spania, Brazilia si Italia.

A regizat și a produs emisiuni și seriale TV (colaborând cu televiziuni din Spania precum TVE, TV3, Antena 3, TELE 5) precum și filme pentru marele ecran, fiind, de altfel, nominalizat la premiile Goya, iar unul dintre filmele produse de el fiind selectat să deschidă Festivalul de la Veneția.

Primul film căruia i-a semnat scenariul și regia a câștigat în 1999 premiul pentru cel mai bun scenariu acordat de Generalitat de Catalunya.

Este unul dintre cei mai aprecaiți realizatori de documentare din Spania, documentarul său despre Revoluția din Cuba obținând Premiul Ondas pentru cel mai bun documentar.

În 1999 a realizat un spectacol cu peste 1000 de participanți pentru a celebra Centenarul Clubului REAL FUTBOL CLUB ESPAÑOL. Spectacolul a avut loc pe Stadionul Olimpic din Barcelona și a fost vizionat live de peste 60.000 de spectatori.

Printre producțiile regizate de Ricard Reguant în Spania se numără: Chicago, el musical (Premiul Max pentru cel mai bun musical), Grease (vizionat de peste 1,5 milioane de spectatori), “Queen / We Will Rock You”, “Cântând în Ploaie”, “Dineu cu proști”, “West Side Story”, ““The Sunshine boys”, “Magnolii de Oțel”, “Last of Red Hot Lovers”, “Misery”, musicalul “Mortadelo y Filemon”, Centenario Del Real Futbol Club Español din Barcelona, ”Șapte Mirese pentru Șapte Frați”, “10 Negri Mititei”, “Blood Brothers”, musicalul “Tarzan”, musicalul “Hercules”, musicalul “Vrăjitorul din Oz” (premiul Broadway World 2013 Spania pentru cel mai bun musical pentru copii), musicalul “Rouge”, programe TV, etc.

Între distincțiile primite pentru activitatea în domeniul teatral se numără:

 • În 1999 – Premiul MAX pentru Cel mai bun spectacol de musical din Spania
 • În 2013 – Premiul Broadway World pentru Cel mai bun musical pentru copii pentru Vrajitorul din Oz
 • În 2015, în cadrul Galei Premiilor Broadway World – Premiul Onorific pentru întreaga
 • În 2018, în cadrul galei Premios Nacionales Teatro Musical (Madrid) – Premiul onorific pentru contribuția adusă musicalului în Spania.

 Între distincțiile primite în domeniul televiziunii se numără :

 • Premio Ondas pentru Cel mai Bun Documentar pentru documentarul despre Revoluția din Cuba
 • Premiul TP pentru cel mai bun serial pentru Cronica Negra
 • Mențiunea specială pentru cel mai bun serial TV în cadrul Festivalului de la Macau pentru DESENLACE.

 Activitatea în România

În 2005, Ricard Reguant a regizat primul musical autentic de tip Broadway din România, Muzicalul Chicago (jucat timp de 3 stagiuni în fața a peste 70.000 de spectatori la Teatrul Național București).

În 2014, a revenit în România unde a început colaborarea cu Teatrul Avangardia în cadrul căruia a montat numeroase spectacole cu mare succes la public.

Primul spectacol realizat la Teatrul Avangardia este comedia TOC TOC, un spectacol cu mare success la public care a intrat deja în cea de-a 10-a stagiune.

În 2016, spectacolul TOC TOC a fost selectat pentru inaugurarea oficială a Palatului Culturii de la Bistrița. În 2019, TOC TOC a făcut parte din selecția oficială a Festivalului Săptămâna Comediei Brașov 2019.

După TOC TOC au urmat spectacolele: comedia Chat Chat Chat, thrillerul INTRIGA, dramedia MAGNOLII DE OȚEL, thrillerul ȘI DIN 10 N-A MAI RĂMAS NICIUNUL, comedia IUBITO, ÎȚI RĂMÂN DATOR, comedia ȘEFUL, thrillerul ÎN PLOAIE, comedia DING DONG, thrillerul SHERLOCK HOLMES ȘI JACK SPINTECĂTORUL, thrillerul HOLLYWOOD CONFIDENTIAL, comedia neagră RESERVOIR CATS, thrillerul MARTORUL ACUZĂRII.

În 2022 comedia ȘEFUL a fost în  selecția oficială a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu – FITS 2022.

În 2023, spectacolul MARTORUL ACUZĂRII a primit Premiul pentru Cel Mai Bun Spectacol de teatru Polițist în cadrul Galei Premiilor Revistei Rinocerul.

Activitatea in Televiziune:

Își începe cariera de actor în copilărie când joaca în numeroase seriale si programe de televiziune.

La 20 de ani scrie mai multe capitole pentru seria TV  ”FICCIONES”.

Insa lansarea definitiva in lumea televiziunii are loc odata cu aparitia postului TV3, televiziunea din Cataluña. Incepe colaborarea cu TV3 ca realizator de programe, in urma mai multor etape de selecție realizate de compania franceza FRANCE 2, facand parte din prima generatie care a creat televiziunea autonoma.

Este primul realizator de programe care initiaza formate inovatoare de emisiuni precum: “30 MINUTS” (“23-F un cop d’estat”, “CUBA: 25 anys de revolució”, “RONALD REAGAN: 2on Round”, “JOHN LENNON: 3 anys sense ell”), “IDENTITATS” – program de interviuri cu Josp M. Espinas, “CINEMA 3″ cu Jaume Figueras.

Este numit director de programe pentru copii si tineret si creeaza o noua grila de programe in care introduce emisunea “FES FLASH!”.

Realizeaza prezentarea internationala a seriei BBC: “JOHNNY JARVIS” si studiaza in celebrele studiouri englezesti BBC realizarea de dramatizari si seriale TV.

Regizeaza si realizeaza primul serial dramatic de peTV3: “MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN” – cu un success rasunator atat in randul criticilor cat si al spectatorilor.

Realizeaza primul program La Trinca pentru televiziune: “NO PASSA RES” impreuna cu casa de productie “GESTMUSIC”.

Se specializeaza in dramatizari si seriale.

Pentru TEATRE (un fel de Estudio 1) regizeaza: “AMB LA MOSCA AL NAS” (“La pouce a l’ourelle”) de G. Feydeau, “EL FASCINEROS” de Joe Orton, “LA MIRANDOLINA” de Goldoni in versiune muzicala; editii special cu JANGO EDWARDS, LOS COLOMBAIONI… etc; primul spectacol EL TRICICLE: “MANICOMIC”, si prima versiunea televizata din Spania a spectacolului “CÓMEME EL COCO NEGRO” de LA CUBANA

Creaza seriale de mare impact precum:

 • “CRONICA NEGRA” cu texte de Andreu Martín (castiga premiul TP pentru cel mai bun serial al anului)
 • QUICO, EL PROGRE” pornind de la benzile desenate de J.L. Martín
 • “I ARA QUE XENIA?” cu text de Joaquín Oristrell si cu Angels Gonyalons (primul serial cu tenta de musical care se realizeaza in Spania) – cu aceeasi echipa realizeaza si  emisiunea speciala de Final de An 1994.
 • Cu un telefilm de Manuel de Pedrolo: “Solucio De Continuïtat” reprezinta Spania la   IMPUT Chicago.

Se specializeaza in emisiuni special tip eveniment precum:

 • Decernarea Premiilor Cinematografiei Provinciei Autonome
 • Petrecerile Asociatiei de Actori si Regizori din Cataluña

Dupa 10 ani la TV3, paraseste acest post pentru a se dedica lumii teatrului.

Intre timp mai are colaborari cu alte posturi TV:

 • Regizeaza si realizeaza pentru TELE5 emisiunea concurs “ Dansez pentru tine:” – in vara lui 1998.
 • Colaboreaza cu TVE – in ceea ce priveste realizarea de inregistrari pentru emisiunea TEATRO

In februarie 2001 incepe colaborarea cu TALENT TELEVISIÓN  ca regizor si realizator pentru 7 episoade ale unui serial cu difuzare pe ANTENA 3. Lucreaza cu actori precum: Josema Yuste, Paul Naschy, Pepón Nieto, Fernando Guillen, José Sacristán, Marta Belaustegui, Iñaki Miramón, Paula Vázquez… etc.

Serialul se numest:“DESENLACE”, iar 2 dintre episoadele realizate de Ricard Reguant sunt selectate si castiga Mentiunea Speciala pentru cea mai buna serie TV in cadrul Festivalului MACAU

En 2004 realizeaza GALA decernarii Premiilor Academiei de Televiziune – cu care se inaugureaza emblematicul Auditorium din Forum de Barcelona.

En 2006 regizeaza o emisiune numita EMPIEZA EL ESPECTACULO care seemite vara pe TV1.

In 2012 revine la TV3 (TELEVISION DE CATALUNYA) pentru a realiza un telefilm despre una din cele mai celebre spectacole muzicale din anii 70, o satira politica foarte actuala si in prezent: “EL RETAULE DEL FLAUTISTA” (El retablo del Flautista), cu peste 60 de actori, cantareti si dansatori.

Telefilme:

 • “LA ESCENA DEL CRIMEN” – un fel de C.S.I. a la española, cu un mare success la public la difuzarea sa pe canalul Tele5 in Mai 2003.
 • ,“CAMPO DE FRESAS” – coproductie cu TV3 si CANAL 9 din cadrul Televisión Valenciana; la acest telefilm este si co-scenarist.

Activitatea in Cinematografie

A lucrat pentru diverse case de productie precum:  “BALCAZAR”, “FILMS D’ARA” (cuyo propietario es Josep M. Cunilles productor de películas como “EL LUTE”), ISIDORO LLORCA FILMS, SANCHEZ RAMADE FILMS, EGG FILMS, CATALONIA FILMS…etc.

A colaborat la peste 60 de filme.

In 1989 a scris si a regizat primul sau film” “ESCRITO EN LAS ESTRELLAS” cu care a castigat premiul pentru cel mai bun scenariu acordat de Generalitat de Catalunya.

In 2000 a creat impreuna cu casa de productie FAUSTO si cu asociatul sau Ramón Vidal, filmul “FAUSTO 5. 0”, care a fost selectionat sa deschida Festivalul de Film de la Venetia.

In 2011 regizeaza “SERIE B” un film omagiu adus tuturor filmelor de groaza de mic buget.
A avut premiera in toate cinematografele din Spania in 2013. Si a avut 18 nominalizari la premiile Goya.

DISTRIBUIȚI