Despre Jaime Salom – autorul piesei Intriga

1785

Jaime Salom - autor Intriga

Considerat de către reputatul critic francez de teatru Andre Camp, în revista literara Ubu drept ”autorul spaniol cel mai interesant și complet din a doua jumătate a secolului XX”, Jaime Salom este un dramaturg catalan, originar din Barcelona (1925 – 2013), ale cărui opere oscilează între un realism amplu și simbolismul generației postbelice spaniole (generația ’36 ce cuprinde autori din perioada imediat următoare Războiului Civil din Spania).

În jurul anului 1950 a abandonat o promițătoare carieră în domeniul oftalmologiei,  în care își construise deja un renume, pentru a se dedica în întregime pasiunii pe care nu a abandonat-o până la moarte: dramaturgia. Ca dramaturg s-a făcut remarcat cu piese precum Casa caprelor, Marea aventură, Călătorie pe un trapez, Probe lipsă, Plaja pustie, Delfinii, Intriga, Domnișoarele din Avignon și multe altele (portofoliul său include peste 100 de titluri).

A făcut parte din Comisia pentru Teatru din cadrul Ministerului Culturii până în anul 1995 și a fost consilier onorific al Societății Autorilor, președinte onorific al Asociației de Medici Scriitori Spanioli și academician în cadrul Academiei Regale de Medicină din Asturia Leon precum și al Academiei Regale de Arte Frumoase și Științe Istorice din Toledo.

Teatrul municipal din Parla îi poartă numele.

A obținut numeroase premii, între care Premiul Național pentru Literatură, Premiul Fastenrath, Premiul Alvarez Quintero, Premiul Espinoza y Cortina – ultimele trei acordate de către Academia Regală Spaniolă, Premiul orașului Barcelona, de trei ori Premiul Criticii din Madrid, de două ori Premiul Criticii din Barcelona, Premiul Bravo și Premiul Criticii Teatrale din New York.

INTRIGA – un thriller politist care te va fascina

Genul polițist, atât de rar pe scenele bucureștene, ajunge acum la Teatrul Avangardia prin spectacolul Intriga de Jaime Salom. Când dragostea și banii se amestecă cu ambiția și lăcomia, se produce un cocktail exploziv. O relație clandestină, un cadavru, bani într-un paradis fiscal, un medic, o asistentă și - cum altfel - un comisar de poliție. Regia este semnata de către unul...

Regizorul Ricard Reguant

Ricard Reguant este o figură importantă în peisajul cultural din Spania atât în lumea teatrului, cât și a televiziunii si cinematografiei, fiind recunoscut și apreciat pentru cariera sa de regizor, actor, dramaturg, scenarist și regizor de film și televiziune. De asemenea, este recunoscut și pentru activitatea sa didatică. Astfel, în 1984, alături de Àngels Gonyalons, Ricard Reguant a pus bazele primei...
DISTRIBUIȚI